Συνέντευξη στο iFocus 3 Απριλίου 2016 – Common Routes RoadTrip στην Τουρκία

Common Routes: Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην Τουρκία.

 

Τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας FOKAL ταξίδεψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου και σε διάρκεια 11 ημερών διένυσαν 3.000 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Σμύρνη, μέσω Καππαδοκίας.

Ενόψει της επικείμενης έκθεσης φωτογραφίας της ομάδας, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 8 Απριλίου έως τις 24, ο Γιώργος Ασημακόπουλος, καθηγητής φωτογραφίας και ιδρυτικό μέλος της ομάδας, μας διηγείται πως έζησε αυτό το οδοιπορικό.

____________________________________________________

Common Routes: Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην Τουρκία.

 

Η Σμύρνη αποτελούσε, για εμένα, έναν μύθο και έναν τόπο που πάντα ήθελα να επισκεφτώ. Τόσες πολλές οι διηγήσεις από τα σχολικά κιόλας χρόνια… Η οπτική σε εγρήγορση από τις πρώτες κιόλας στιγμές που μπαίνουμε στην πόλη. Τα θέματα που έχω στο μυαλό μου πολλά και αρχίζω να προβληματίζομαι πώς θα καταφέρω να τα αποτυπώσω μέσα σε μόνο τρεις ημέρες.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά φωτογράφισης ενός οδοιπορικού είναι ο τρόπος που ο φωτογράφος θα πρέπει να κινηθεί. Ταχύτητα και οπτική αντίληψη λειτουργούν στο ακέραιο και η εμπειρία από τέτοιου είδους ταξίδια παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα. Ο φωτογράφος δεν έχει τον χρόνο να διαπραγματευτεί την προσέγγισή του, δεν έχει τον χρόνο να παρασυρθεί από την ολότητα του θέματος και της καινούριας πληροφορίας. Η ειλικρίνεια του φωτογράφου και η εμπειρία του στα επιμέρους θέματα του κάδρου είναι τα στοιχειά που θα τον οδηγήσουν στο επιθυμητό για τον ίδιο αποτέλεσμα.

Τα σοκάκια στην παλιά πόλη της Σμύρνης έως και την κορυφή του λόφου αποτελούν ένα εξαιρετικό φωτογραφικό θέμα για την ομάδα. Το υπόλοιπο κομμάτι θυμίζει μια ακόμη σύγχρονη πόλη που ισορροπεί στο “σύνορο” της δύσης και ανατολής. Ακόμη και η παραλία της Σμύρνης σε ελάχιστα σημεία θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Το μόνο που παραμένει εκεί είναι οι άνθρωποι που ακόμα και σήμερα συνωστίζονται για μια θέση στη βάρκα που θα τους μεταφέρει σε κάτι διαφορετικό, άγνωστο, που όμως εμπεριέχει την ελπίδα.

Η πτήση για την Αθήνα από Σμύρνη είναι σύντομη και το μυαλό αδυνατεί να επεξεργαστεί έστω και την ελάχιστη πληροφορία και εμπειρία κι αυτού του οδοιπορικού.

ʼΑλλωστε το ταξίδι όπως και η φωτογραφία απαιτούν χρόνο… χρόνο για να ωριμάσουν μέσα μας και να σταθούν στον χρόνο.

__________________________________________________

 

Common Routes – Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην Τουρκία

Έκθεση φωτογραφίας

8-24 Απριλίου 2016

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

(Τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα διατεθούν για την υποστήριξη δράσεων ανακούφισης των προσφύγων)

_________________________________________________

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ασημακόπουλο

“Η φωτογραφία δεν είναι απλά ένα μέσο έκφρασης..είναι τρόπος ζωής! Είναι ο τρόπος που βλέπω και ερμηνεύω το περιβάλλον γύρω μου.”

Ο Γιώργος Ασημακόπουλος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η ενασχόληση του με την φωτογραφία ξεκίνησε το 2005, λίγο μετά την επιστροφή από την Αγγλία και την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του στην επικοινωνία και το Marketing.

Παρακολούθησε το κύκλο μαθημάτων Καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο δήμο Μοσχάτου και αργότερα το τριετές πρόγραμμα της σχολής Όραμα. Η ταξιδιωτική και η φωτογραφία δρόμου είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την μέχρι τώρα δουλειά του, ενώ συμμετάσχει σε αποστολές και οδοιπορικά στο εξωτερικό επιδιώκοντας την αναζήτηση και αποτύπωση νέων ερεθισμάτων μέσα από τον φωτογραφικό του φακό.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει το μάθημα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο Καλλιτεχνείο των Αχαρνών (Fokal).

https://www.facebook.com/yiorgos.assimakopoulos

Πηγή : https://www.ifocus.gr/visual-stories/presentation/302-common-routes-ena-fotografiko-odoiporiko-stin-tourkia