Συνέντευξη στο iFocus 21 Νοεμβρίου 2015

Φωτογραφική Ομάδα Αχαρνών, Fokal

 

Το Καλλιτεχνείο Αχαρνών αρχικά ιδρύθηκε το 1993 και αποτελεί ενα χώρο συνάντησης, έκφρασης καλλιτεχνικών ιδεών και οργάνωσης εθελοντικών δράσεων και προσφορών στην ευρύτερη κοινότητα και κοινωνία. Ο πυρήνας του χώρου διαχειρίζεται απο νέους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής εθελοντικά και αφιλοκερδώς.

Χαιρετίζοντας και ενθαρρύνοντας τέτοιες προσπάθειες, επισκεφτήκαμε το χώρο και μιλήσαμε με τον καθηγητή του τμήματος φωτογραφίας και φωτογράφο Γιώργο Ασημακόπουλο, για να μας μιλήσει αναλυτικότερα για τις δράσεις του Καλλιτεχνείου αλλά και της φωτογραφικής του ομάδας Fokal.

Ποια είναι η φιλοσοφία του τμήματος της φωτογραφίας και ποιοι άλλοι εμπλέκονται ενεργά με αυτό;

Τα τμήματα φωτογραφίας πλέον από ένα το 2012, σήμερα έχουν γίνει τρία και στην ομάδα διδάσκουν επίσης οι φωτογράφοι Ιωάννα Γεωργοπούλου και ο Παναγιώτης Αρμένης, ο οποίος ξεκίνησε ως μαθητευόμενος στο πρώτο τμήμα της Fokal και η αγάπη του για την φωτογραφία αλλά και η έντονη ενασχόλησή του με αυτήν τον έφεραν πρώτη χρονιά φέτος στην διδακτική ομάδα.

Όπως και στα υπόλοιπα τμήματα που λειτουργούν στον χώρο έτσι και στα μαθήματα φωτογραφίας, δεν υπάρχει κάποιο κόστος συμμετοχής για τους μαθητές. Είναι σημαντικό ιδίως στις ημέρες μας να υπάρχει για όλους πρόσβαση στην γνώση. Να μπορούν όλοι να βρουν δημιουργικές διεξόδους μέσα από καλλιτεχνικές ομάδες και χώρους και τελικά να τους δοθεί η δυνατότητα ή επιλογή να εκφραστούν με ένα πιο δημιουργικό τρόπο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό νομίζω για τον χώρο αλλά και για εμένα τον ίδιο και αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να το περάσουμε μέσα από την Fokal.

H Fokal είναι η φωτογραφική ομάδα του Καλλιτεχνείου. Ποιες είναι οι δράσεις της και πώς συγκροτήθηκε η ομάδα αυτή;

H ιδέα της Fokal ξεκίνησε με τη δημιουργία των τμημάτων φωτογραφίας στο Καλλιτεχνείο και αποτελεί μια σημαντική σελίδα φωτογραφική όχι μόνο για εμένα τον ίδιο.

Η δράση μας όμως δεν σταματάει στα σεμινάρια που γίνονται κάθε εβδομάδα στον χώρο του Καλλιτεχνείου και στις εκθέσεις. Η Fokal απαρτίζεται από την διδακτική ομάδα και όσους ολοκλήρωσαν τον κύκλο μαθημάτων αλλά κυρίως αγαπούν και εκφράζονται μέσω της φωτογραφίας. Η ομάδα πέραν των προσωπικών δουλειών που κάνουν τα μέλη της και τις οποίες συζητάμε στις συναντήσεις μας , ξεκίνησε φέτος το πρώτο της ομαδικό project και το οποίο θα έχουμε την χαρά να το παρουσιάσουμε τους προσεχείς μήνες.

Πηγή : https://www.ifocus.gr/visual-stories/presentation/33-fotografiki-omada-aharnon-fokal