Συνέντευξη στην Αγορά 20 Ιουνίου 2015

52 ημέρες στη Λατινική Αμερική

Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

Δεκατρείς Έλληνες φωτογράφοι βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην Λατινική Αμερική, όπου μέσα σε 52 ημέρες διέσχισαν οδικώς τη Νότια Αμερική και αποθανάτισαν με τον φακό τους εικόνες από Κολομβία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή και Χιλή. Όλοι τους συμμετείχαν στη δράση της Ελληνικής μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης “Green-Project” και 40 συνολικά έργα τους εκτίθενται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Ο επιμελητής της έκθεσης “Green Project στη Νότια Αμερική: Ένα οδοιπορικό”, ο 38χρονος φωτογράφος Γιώργος Ασημακόπουλος, μιλά αποκλειστικά στο “Weekend”.

  • Γιατί θελήσατε να συμμετάσχετε σε αυτό το ταξίδι;

Πέρα από ότι μου προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσω τον κόσμο, κάνοντας αυτό που αγαπώ, δηλαδή να φωτογραφίζω, είμαι και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος. Μέσα από τα έργα μας προσπαθούμε να αναδείξουμε τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Αυτός ήταν ο στόχος του ταξιδιού, όπως και του προηγούμενου οδοιπορικού το 2012, στο οποίο επίσης συμμετείχα, στη βορειοδυτική Ρωσία και τις σκανδιναβικές χ’ωρες, με τελικό προορισμό το Βόρειο Ακρωτήρι.

  • Εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό σας από τα δύο αυτά οδοιπορικά;

Η ληστρική εκμετάλλευση των ορυκτών πρώτων υλών – στη Ρωσία η εξόρυξη φυσικού αερίου και στον Αμαζόνιο η εξόρυξη πετρελαίου- έχει καταστρέψει σχεδόν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον. Και βέβαια, παντού κυριαρχεί η άναρχη δόμηση.

  • Που εστιάζει ο φακός σας;

Στους ανθρώπους της πόλης. Φωτογραφίζω αστικά τοπία, αφού τα περισσότερα βιώματα μου είναι στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω.

  • Η φωτογραφία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας;

Ασυζητητί. Παραδίδω και δωρεάν μαθήματα φωτογραφίας σε μαθητές λυκείου και φοιτητές στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Καλλιτεχνείο στον Δήμο Αχαρνών. Αν και είμαι κάτοικος Ηλιούπολης, θέλησα να διδάξω στην συγκεκριμένη περιοχή, επειδή οι μαθητές προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

INFO

Η έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας “Green Project στη Νότια Αμερική:Ένα οδοιπορικό” θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου και είναι ανοικτή στο κοινό από Δευτέρα έως Κυριακή 18.00-22.00. Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες:2103418550,