Συνέντευξη στα Νέα 5 Ιουνίου 2013 – Το ελληνικό «πράσινο» οδοιπορικό στους ενεργειακούς δρόμους της Ευρώπης

Στο δρομολόγιό τους έβαλαν αυτή τη φορά 19 ευρωπαϊκές χώρες: Σε όλες αυτές περιπλανήθηκαν, διέσχισαν σχεδόν 15.000 χιλιόμετρα, έκαναν κι άλλα 409 μίλια ακτοπλοϊκώς. Οι επιστήμονες και καλλιτέχνες της οργάνωσης «Green Project» (GP) επέλεξαν, όχι τυχαία, να παρουσιάσουν σήμερα που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τα αποτελέσματα αυτού του τρίτου κατά σειρά πράσινου-φωτογραφικού οδοιπορικού τους ανά τον κόσμο.

Σειρά είχε το καλοκαίρι του 2012, επί 36 ολόκληρες ημέρες (29 Ιουλίου-4 Σεπτεμβρίου), η διαδρομή από την Αθήνα ως το Βόρειο Ακρωτήριο, το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, στη Νορβηγία. Στους δρόμους, δηλαδή, του ενεργειακού άξονα βορρά-νότου, κατά σειρά μέσα από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία. Και πάλι ο στόχος της ενδεκαμελούς ταξιδιωτικής ομάδας της GP ήταν να χαρτογραφήσει τα κατά τόπους σημεία πράσινου-οικολογικού ενδιαφέροντος. Τα συνολικά 61 (υδροηλεκτρικούς και γεωθερμικούς σταθμούς, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, φράγματα, αρδευτικά έργα, παραδοσιακές κατοικίες κλπ), που ξεχώρισε για την περιβαλλοντική σημασία τους και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από αυτά, τα 14 αποτελούν και Μνημεία του Καταλόγου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ άλλα 2 είναι Προστατευόμενες Βιόσφαιρές της. Και πράγματι, στον γυρισμό τους τα μέλη της GP έφεραν πίσω περισσότερες από 30.000 φωτογραφίες και 80 ώρες βίντεο, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση λευκώματος (σε 5.000 αντίτυπα) και την παραγωγή ντοκιμαντέρ (διάρκειας 300′).
Στη διάρκεια του πολυήμερου αυτού ταξιδιού τους, τα μέλη της GP μετακινήθηκαν τμηματικά, όχι συγχρόνως.

Εναλλάσσονταν, ώστε να επιβαίνουν σε δύο οχήματα χαμηλών ενεργειακών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ηταν, άλλωστε, η πρώτη φορά παγκοσμίως που η συγκεκριμένη διαδρομή καλυπτόταν από ένα υβριδικό όχημα κι ένα όχημα αερίου -τόσα πολλά χιλιόμετρα με τέτοιου τύπου αυτοκίνητα, δεν είχαν διανυθεί ποτέ άλλοτε στην Ευρώπη. Κατέγραφαν, μάλιστα, και τις καθημερινές καταναλώσεις καυσίμων. Μετρούσαν εξίσου τακτικά, περίπου ανά 200 χιλιόμετρα, και τους δείκτες της ποιότητας του αέρα (θερμοκρασία, διοξείδιο του άνθρακα, υγρασία) σε 89 σημεία της διαδρομής. Ενδιάμεσα, σε συνεργασία τους με τις κατά τόπους Εθνικές Επιτροπές της ΟΥΝΕΣΚΟ, οι έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν σε 14 ειδικές εκδηλώσεις σε ισάριθμες χώρες την ψηφιακή έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας 14 ελλήνων καλλιτεχνών, που μετέφεραν στη διάρκεια του οδοιπορικού τους.
Ήταν η τρίτη διαδοχική φορά, ανά διετία, που η GP αναζήτησε νέα ενεργειακά μονοπάτια σε κάθε γωνιά της Γης. Προηγήθηκαν το 2010 τα 17.500 χλμ. και τα 400 ναυτικά μίλια σε 55 ημέρες σε 9 αφρικανικές χώρες στο οδοιπορικό «Αθήνα-Κέιπ Τάουν : στους δρόμους του νερού και της ενέργειας», άλλα 14.000 χλμ. στην Ασία, μέχρι το ολυμπιακό Πεκίνο σε 33 ηµέρες το 2008 στο οδοιπορικό «Από τους δρόμους του μεταξιού, στους δρόμους της ενέργειας»…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Το 3ο «πράσινο» οδοιπορικό της «Green Project»
*14.880 χλμ τα χιλιόμετρα του οδοιπορικού,
*408,82 τα ναυτικά μίλια σε Βαλτική, Μάγχη και Αδριατική, κατά την επιστροφή από Ιταλία στη διαδρομή Ανκόνα-Πάτρα,
*400 κατά μέσο όρο ημερησίως τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν σε καθεμία από τις 36 ημέρες του ταξιδιού,
*19 οι ευρωπαϊκές χώρες της διαδρομής, 14 οι πρωτεύουσες των χωρών αυτών-σταθμών της GP,
*2 τα αυτοκίνητα με τα οποία τα μέλη της μετακινήθηκαν τμηματικά, με μέση ταχύτητα 80 χλμ. ανά ώρα.
*5 άντρες (Δρ Θοδωρής Αναγνωστόπουλος-βιολόγος, Γιώργος Ασημακόπουλος-φωτογράφος, Κωστής Βάρδας-εκπαιδευτικός/φωτογράφος, Σπύρος Κατσιμαλής-προγραμματιστής, Δρ. Γιάννης Τζώρτζης, δικηγόρος/φωτογράφος) και 6 γυναίκες (Νόρα Αγάπη-εικαστική καλλιτέχνης, Μαρία Βρανοπούλου-ιστορικός, Σοφία Δασσύρα-κοινωνική επιστήμων, Δρ Σιμόνη Ζαφειροπούλου-διεθνολόγος/φωτογράφος, Δρ Κατερίνα Καουρή-καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Ευδοξία Πατσουράκη-ψηφιακό μάρκετιγκ) πήραν μέρος στην ελληνική αποστολή.
*Η δράση αυτή της GP τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ, της πρεσβείας της Δανίας στην Ελλάδα, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αθηναίων, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη. Υποστηρίχτηκε, μεταξύ άλλων, από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και το Athens Information Τechnology.

Πηγή: http://www.tanea.gr/news/greece/article/5022024/ellhniko-odoiporiko-stoys-energeiakoys-dromoys-borra-notoy/